על-מנת לאפשר סיכוי מירבי להריון וללידה תקינים, ללא ריבוי עוברים ברחם, פותחו שיטות להקפאת עוברים, שאינם מוחזרים מיד לחלל הרחם. העוברים יכולים לשהות בהקפאה (בטמפרטורה של 186- מעלות צלסיוס) במשך חודשים ושנים, עם פוטנציאל התפתחות לעובר נורמלי לאחר הפשרתם והחזרתם לרחם. שימוש בעוברים המוקפאים מתבצע בדרך כלל, אם הניסיון הראשוני לא הביא להריון, או כאשר הושג הריון תקין, ובני הזוג חפצים בהריון נוסף בעתיד. המידע על מספר העוברים שהוקפאו נמסר לאישה, במכתב מיוחד, ימים אחדים לאחר החזרת הביציות המופרות לרחם. עוברים בלתי תקינים אינם מצליחים לשרוד בתהליך ההקפאה וההפשרה, ולכן אנו מקפיאים רק את העוברים שנראים תקינים ושהמשיכו בחלוקת תאים סדירה, עד היום השלישי או החמישי שלאחר ההפריה. החזרת עוברים מוקפאים שהופשרו היא פשוטה יחסית ומתבצעת תוך מעקב אחר הביוץ הטבעי או בעזרת טיפול הורמונלי תחליפי, על-פי החלטת הרופאים. ביום שנקבע כמועד להחזרת העוברים, הם
מופשרים. אם העוברים שרדו את ההפשרה – הם מוחזרים לרחם.
לאחרונה נרתמו מומחי הפוריות בארץ ופרופ' משיח בראשם, במאמצים לשכנע מטופלים שלא "ללחוץ" על הרופא להחזיר מספר גדול מידי של עוברים (ההחלטה על מספר העוברים ניגזרת מגילה של האישה, מצב העוברים ומספר הטיפולים הקודמים) ולא להסתכן בהריון מרובה עוברים (ר' סרטון: "מדוע הלחזיר עובר אחד?"). הרבה מטופלים משוכנעים שככל שמספר העוברים המוחזרים לרחם גדול יותר, כך גדלים הסיכויים להצלחה. הדבר נכון רק בחלקו: נכון שאם נחזיר לרחם שני עוברים במצב מצוין, יש סיכוי (כמעט כפול) להצלחה אולם יש גם סיכון גדול בהשגת תאומים. רבים מהמטופלים מייחלים, לכאורה, להריון תאומים. יש לדעת שהריון תאומים מסתיים לרוב (כ-95%) בלידה מוצלחת של שני ילדים בריאים. אולם באחוז לא מבוטל של המקרים, הריון התאומים מסתבך על ידי ארעות יתר של רעלת הריון, סכרת הריונית וצורך בניתוח קיסרי. אולם הסבוך, שאנו הרופאים חוששים ממנו ביותר, היא הלידה המוקדמת. לידה מוקדמת פרושה לידת פגים. ככל שגיל ההריון בלידה צעיר יותר כך גדלה סכנה הפגות. לידת פגים היא לידה לפני שבוע 37 , אבל הסכנה לפגים גדולה בפרט כאשר לידתם לפני שבוע 32 ויותר בעוברים לפני שבוע 28. בעוברים, בפרט הקטנים מתחת למשקל 1000 גרם (אבל גם בגדולים יותר), יש צורך בטיפול ביחידה לטיפול נימרץ פגים (NICU), עם סכנת יתר לסבוכים מידיים כמו בעיות נשימה (RDS) ודימומים תוך מוחיים. עלולים להיות גם נזקים בלתי הפיכים כמו פגיעה מוחית (עד כדי שיתוק מוחין) ועוד.
שיטות הקפאת העוברים השתכללו מאד והיום סיכויי עובר מוקפא לתת הריון תקין, לא נופלים מסיכויי עובר טרי. יש הרבה עבודות מחקר שמראות שסיכויי עוברים מוקפאים טובים אף יותר, היות ובמחזור בו יש רמות גבוהות של ההורמונים ( אסטרוגנים), רירית הרחם קולטת את העוברים, פחות מאשר במחזור טבעי. בעולם גוברת הנטיה להקפיא את כל העוברים ולהחזירם, אחר אחד, במחזורים טבעיים.
ותוצאות אפילו משכנעות יותר הושגו בעבודתו של שפירו מארה"ב –
כתובת ושעות פעילות המרפאה:
פקס: 03-5239996
לקביעת תורים ובכל שאלה:
ניתן להתקשר: 03-5278181
לשליחת מייל:
אלן אחות הקליניקה: 054-4489999
פקס: 03-5239996
נותנים שירותים גם בעידן הקורונה
|
השאר תגובה